Jedna od bitnih, ako ne i najbitnija stavka prilikom organizovanja venčanja je svakako odabir svečane sale. U daljem tekstu dajemo savete na šta sve treba da obratite pažnju prilikom njenog izbora kako bi vaš specijalni dan ostao u divnom sećanju i vama i vama dragim ljudima.

Fiksirajte datum svadbe

Važno je da na vreme krenete u potragu za prostorom. Svečane sale se najčešće godinu dana unapred rezervišu, pogotovo ako je reč o udarnim mesecima za svadbe poput septembra, oktobra, maja i juna. Preporuka menadžera restorana i hotela je da najkasnije četiri ili pet meseci ranije rezervišete prostor.

U suprotnom, ako niste rezervisali na vreme, preostaje vam jedino da se oslonite na sreću, tj. da je neko odustao od rezervacije, pa se oslobodio termin za vas.

Veličina i opremljenost sale za venčanje

Pre nego što krenete u potragu za savršenom salom, vaš zadatak je da napravite okvirnu listu gostiju, jer na osnovu broja gostiju moći ćete odmah da suzite ponudu sala na lokaciji koja vam najviše odgovara. Prvo pitanje koje ćete postaviti menadžeru/vlasniku sale treba da bude koliki je njen kapacitet.

Sale za svadbe

Ukoliko je sala prevelika, raspitajte se da li postoji opcija da se pregradi, ili, obratno, ako za neznatan broj gostiju nema mesta da li bi mogli da ubace još nekoliko stolova. Takođe, razmotrite i opremljenost sale za venčanje – broj toaleta, da li poseduje garderobu pogotovo ako je u pitanju zimska svadba, koliki je podijum, kakvo je ozučenje i rasveta, da li postoji prostorija za odlaganje stvari i presvlačenje itd.

Lokacija sale za venčanje i parking za goste

Važna stvar koju će te razmotriti je lokacija sale za venčanje. Ako vam je jako bitno da gosti što lakše i brže stignu, od sala koje su u opticaju, prednost dajte onoj čija lokacija odgovara najvećem broju gostiju. S druge strane, nešto duže putovanje za goste do sale na periferiji, može da vam obezbedi da prođete mnogo jeftinije nego sa sličnom salom u blizini centra grada.

Na vama je da odredite, ako vam je budžet ograničen, da li da prioritet date lokaciji ili da za iste ili manje pare dobijete bolji prostor.

Naravno, ne smete da zaboravite ni da se raspitate da li odabrana sala u blizini ima i dovoljno parking mesta za vaše goste, da li je parking uključen u cenu iznajmljivanja prostora, da li postoji čuvar na parkingu, jer sve to doprinosi tome da se vaši gosti osećaju još opuštenije i raspoloženije na samoj proslavi.

Cena iznajmljivanja svečane sale

Na cenu iznajmljivanja sale za venčanje u velikoj meri utiče datum za koji planirate svadbu. Prvo morate da odlučite da li vam je i koliko bitno da se venčate u sezoni svadbi (sezona je od aprila do oktobra). Venčanje van sezone će vas mnogo manje koštati i novac koji ste na tome uštedeli možete da raspodelite na neke druge stavke vezane za svadbu.

Ne samo da na cenu iznajmljivanja značajno utiče mesec u godini kada se venčavate, nego i dan u nedelji. Ukoliko smatrate da je za vaše goste izvodljivo, možete se opredeliti i za neki radni dan i time još doprineti vašem planiranom budžetu za svadbu.

Prilikom ugovaranja sale, ne zaboravite da se raspitate da li se i kada ostavlja depozit,
koliki je iznos depozita i da li se isti vraća u slučaju otkazivanja svadbe. Takođe, saznajte kako se plaća ostatak iznosa i da li postoje izmene u ceni ako se pojavi manje ili više gostiju od dogovorenog broja.

Na cenu iznajmljivanja utiču i dodatne usluge koje mogu biti u ponudi poput dekoracije sale, keteringa, fotografisanje i snimanje, smeštaj gostiju itd.

Dekoracija sale za venčanje

Mnogi šefovi sala nude i uslugu dekorisanja sale za venčanje. Razmotrite da li vam odgovara cena ove usluge i da li je ponuđena dekoracija u skladu sa vašim željama. Često postoji i opcija da se mladenci odluče za dekoraciju iz ponude restorana/hotela (stolnjaci, presvlake i mašne za stolice, brojevi za stolove, svećnjaci, specijalni efekti…), a da za neki deo budu sami zaduženi (npr. cveće i sl.).

Ukoliko ne koristite ovu uslugu ili ona nije u ponudi, bitno je da saznate kada će sala biti dostupna za dekorisanje. Može se desiti da ćete salu moći da dekorišete tek na dan svadbe, pogotovo ako je dan ranije bila već rezervisana za neku svečanost. Kad se informišete o ovome, tačno ćete znati koliko ćete imati vremena na raspolaganju za dekoraciju i u skadu sa tim i koliko ljudi je potrebno angažovati oko postavljanja dekoracije.

Dodatna pitanja za menadžera hotela/restorana

Pre nego što ugovorite salu, pripremite spisak sa pitanjima za menadžera za sve što vam može biti od značaja prilikom odabira sale. Neka od pitanja u zavisnosti od prostora za koji se odlučite i vaših očekivanja mogu da budu:

 • Koliko konobara će posluživati? Da li se naplaćuje posluživanje posle ponoći?
 • Da li postoje hostese za prijem i raspored gostiju?
 • Da li je sala osigurana?
 • Koliko dugo je sala za venčanje na raspolaganju?
 • Da li je dozvoljeno pušenje u sali?
 • Koje tipove svadbenog menija imaju i koje su cene za svaki? Da li postoji mogućnost
  isprobavanja menija?
 • Kakva je ponuda pića? Da li se piće naplaćuje po osobi ili količini? Da li se može
  doneti vlastito piće?
 • Da li postoji igraonica za decu?
 • Da li postoji obezbeđenje?
 • Ako je venčanje na otvorenom, šta se preduzima u slučaju da je vreme napolju loše?
 • Da li mladenci mogu da donesu svoju svadbenu tortu?
 • Koliko gostiju može da sedi za jednim stolom, da li može da se menja raspored
  stolova?
 • Da li je dozvoljen dolazak matičara u salu i da li se to dodatno naplaćuje?
 • Da li ponuda obuhvata i šampanjac za mladence?
 • Da li je sala klimatizovana?
 • Da li postoji dodatna opcija smeštaja za mladence i/ili smeštaja za goste?

Nadamo se da će vam ovi saveti biti od koristi i pomoći u organizovanju jednog od
najbitnijih dana u vašem životu. Vila Andjela u Borči dobitnik je Oskara Popularnosti za 2018 godinu kao najbolji ugostiteljski objekat. Pozovite na 062 40 20 20